Enneagrammet

Fra Enneawiki
Version fra 10. feb. 2021, 09:59 af Sorenheick (diskussion | bidrag) Sorenheick (diskussion | bidrag) (10 versioner importeret)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning
Fil:Enneagram logo.png
Enneagram symbolet

Hvad er Enneagrammet?

Enneagrammet er en moderne beskrivelse af 9 grundlæggende psykologiske tankemønstre, som kommer til udtryk i vores nervesystem, kropsholdning og adfærd. Enneagrammets visdom er baseret på forskellig ældgammel viden og traditioner, der er sat i system i 1960’erne som personlighedstyper,

Enneagrammet handler om den store forskel på, hvordan mennesker oplever verden, men også om hvordan vi kan bruge hinandens mønstre til at udvikle os mere konstruktivt, end vi gør fra vores personligt begrænsede udsyn.

Enneagrammet er et effektivt værktøj, fordi det tilbyder os og vores relationer mulighed for at blive bevidste om vores grundlæggende forskellige og dybereliggende motivationer, hvilket åbner os for en fælles forståelse, en endnu bedre dialog og dermed kan styrke vores samarbejde.

Hvad skal vi bruge Enneagrammet til?


I dag er det forholdsvis overskueligt at finde ud af, hvad der er en sund livsstil og god kropslig trivsel. Vi bliver dagligt bombarderet med gode råd til optimering af den fysiske sundhed og opstår der ”forstyrrelser” henvender vi os blot til vores læge, vores personlige træner eller helseekspert.

Vores mentale helbred derimod, kan ofte være lidt sværere at fange an med. Vores hektiske hverdag og mere komplekse liv kan skabe en ubalance. Tidligere rakte vores horisont til familie, venner og naboer. Nu skal vi også forholde os til, hvad der sker på den anden side af kloden. Det er tillige (til en vis grad) stadig tabubelagt at være ramt af f.eks. stress, depression og angst. Det skaber et behov for at fokusere på vores mentale trivsel, hvordan omgås vi andre mennesker og ikke mindst i hvor høj grad forstår vi os selv.

Hvad vil det sig ”at forstå sig selv?”. Der er mange grader af selvforståelse: mand/kvinde, ung/gammel, sort/hvid. Den traditionelle (læs: i gamle dage) selvforståelse var forholdsvis ligetil. Det handlede om, at mænd forventedes at være fysisk stærke, handlekraftige, problemløsende og absolut ikke at græde, mens kvinder forventedes at være omsorgsfulde, passe børnene, holde kontakten til familie og vennekreds vedlige og kunne udtrykke tristhed eller skuffelse fremfor vrede.

Der findes mange selvhjælpsbøger på markedet. Internettet flyder over af coaches og psykoterapeuter som står i kø for at hjælpe os på vej. Man kan næste tabe pusten over, hvordan man skal gribe det an.
Mit bud er ”Enneagrammet”. Modellen giver et nuanceret bud på hvordan vi skal gribe ”hvem er jeg” an. Den kan vel nærmest ses som et spejl. Jo mere du graver ned i Enneagrammets kroge, jo mere kan du se af dig selv og jo klogere og mere indsigtsfuld bliver du i dig selv, din type og din adfærd.

Der er også nogen som kaster sig over Enneagrammet for at finde værktøjer til at forstå deres samlever, deres børn eller arbejdskollegaer. Det kan være en noget mere udfordrende opgave. Enneagrammet fortæller os, hvad der motiverer os og det er jo svært at ”kigge ind” i andre og se hvad deres motivation er